Comunitatea Costesti

In orasul Costesti, situat la 130 km vest de Bucuresti, majoritatea celor 10.000 de locuitori traiesc din agricultura. Oportunitatile economice pe care orasul le ofera sunt extrem de limitate si singura intreprindere industriala din oras are 200 de angajati. Adultii care lucreaza in afara propriei gospodarii de cele mai multe ori fac naveta pana in apropiatul Pitesti (22 km) – cu costuri foarte mari pentru bugetul familiei – sau aleg sa emigreze in strainatate, in incercarea de a scapa de saracie.

Situatia economica are, desigur, consecinte sociale grave asupra familiilor si a intregii comunitati. Foarte multe familii din Costesti se confrunta cu alcoolismul si violenta domestica, destramarea sau cu deja mentionata migratie in strainatate si abandonul copiilor in grija rudelor.

Copiii sunt, ca intotdeauna, categoria sociala cea mai vulnerabila si cea mai afectata de astfel de situatii. Saracia, neglijarea din partea parintilor, problemele si conflictele in familie, migratia unuia sau a ambilor parinti, situatia locativa precara a familiei (care nu asigura copilului un spatiu personal pentru studiu, de exemplu) au drept consecinte, in extrem de multe cazuri, fie absenteismul si/sau abandonul scolar, fie scaderea performantei scolare, dezvoltarea unor probleme mentale sau comportamentale in randul copiilor si tinerilor.

Pe copiii si tinerii din comunitate nu ii ajuta nici faptul ca din punct de vedere cultural, orasul Costesti nu are nimic de oferit locuitorilor de orice varsta. Pentru cei 800 de copii (6-14 ani) si cei 400 de adolescenti (14-18 ani) care sunt inscrisi la cele 2 scoli si cele 2 licee din Costesti (Liceul Teoretic si Grupul Agricol), nu exista cinematografe, sali de teatru si spectacole sau sali de sport. Copiii si tinerii nu au nicio alternativa de petrecere a timpului liber.

Avand in vedere situatia economica si sociala in comunitate, este evidenta nevoia unui centru de zi care sa sprijine copiii si familiile cu probleme presante. Pentru a putea spera la o viata mai buna decat cea a parintilor lor, copiii au nevoie de educatie, hrana, grija si atentie, supraveghere, recreere, socializare, activitati extrascolare atractive si pregatire pentru scoala/ ajutor la teme, chiar si atunci cand parintii nu ii pot ajuta ei insisi sau nu au bani sa le plateasca meditatii.