Povestea noastră

Centrul Hercules – o fostă clădire deteriorată devenită casă primitoare pentru zeci de copii

 

Povestea Centrului Hercules începe în anul 2000, când am achiziționat clădirea în care astăzi avem sediul, cu ajutorul unei organizații prietene din Olanda. Au urmat lucrări de renovare și restaurare exterioară realizate prin muncă voluntară și finanțate de Heidi Fonds.

Am descoperit cu bucurie, mulți ani după ce am restaurat clădirea respectându-i pe deplin arhitectura, că imobilul ce găzduiește Centrul de zi Hercules face parte din patrimoniul național sub denumirea “Casa Bădescu”.

În 2006 am început colaborarea cu Fundația Principesa Margareta a României, fără de care nu am fi fost probabil ceea ce suntem astăzi. Mulțumită fondurilor primite de la Fundația parteneră, am reușit să transformăm o casă goală, nezugrăvită, fără pardoseli și încălzire, într-un centru de zi pentru copii. Astfel, pe 15 noiembrie 2006 am demarat activitățile de la Centrul Hercules într-o ambianță caldă și primitoare, la parterul clădirii.

La începutul anului 2007 am finalizat etajul și mansarda și am mobilat toată clădirea, amenajând totodată camera unde copiii petrec timpul liber (dotată cu TV și DVD) și sala de computere. Am amenajat o bucătărie modernă, unde zilnic se gătește pentru 50 de copii. Franke România ne-a donat mobilierul, mașina de gătit și hota pe care le folosim și astăzi. The International Women’s Association of Bucharest ne-au ajutat cu alte dotări indispensabile: mașina de spălat vase, mașina de curățat cartofi, robotul de bucătărie, cuptorul cu microunde.

Tot în 2007 am amenajat curtea, grădina și spațiul de joacă din spatele clădirii, iar un an mai târziu am construit în curtea centrului, pe locul unui fost depozit, o sală de evenimente încăpătoare care astăzi generează venituri pentru Centrul Hercules.

Din 2007 până astăzi am funcționat în clădirea Hercules, având grijă să aducem mereu îmbunătățiri casei și spațiului de joacă, să le înfrumusețăm continuu. În 2014 C&A Foundation ne-a ajutat să transformăm locul de joacă într-un adevărat paradis al copiilor.

Din 2011, până astăzi, partenerul și principalul finanțator al Centrului Hercules este Fundația Vodafone România, care asigură costurile funcționării Centrului Hercules: costurile after-school-ului și al cantinei, costurile rechizitelor și al activităților educative, dar și salariile micii noastre echipe. Din 2015, Fundația Vodafone finanțează de asemenea dezvoltarea instituțională a Asociației Hercules, fapt ce ne-a permis să ne mărim echipa și să investim un pic mai mult în propria imagine.

Ne-am dorit de la începutul proiectului Hercules ca acest centru să fie o adevărată a doua casă pentru copii din familii cu diferite probleme – financiare sau sociale; să le ofere celor mici o oază de frumos și de căldură, să fie un loc primitor și frumos. Ne-am dorit ca, măcar la Centrul Hercules, acestor copii să nu le lipsească nimic. Credem de asemenea că, oferindu-le un model, un exemplu de frumos, de curățenie și de bun gust, copiii își vor dori același lucru la ei acasă și la ei în viață, o dată deveniți adulți.

Astăzi, toți cei care călcăm zilnic pragul Centrului Hercules – fie că vorbim de copii, echipă sau voluntari – ne simțim ca într-o familie – marea familie Hercules.