BufKids. Lumea se deschide
“BufKids. Lumea se deschide” este un proiect coordonat de Asociația Hercules, susținut prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităti, lansat impreună cu Federația Fundațiile Comunitare din România-FFCR, finanțat de Lidl România și implementat la Buftea prin Fundația Comunitară București.
Durata finantarii: 6 luni
Data inceperii proiectului: 1 octombrie 2020
Valoarea finantarii Lidl Romania si Fundatia Comunitara Bucuresti: 70.000 lei
Comunitate deservita: cartierele Buciumeni si Flamanzeni din orasul Buftea
Beneficiari: 50 de copii 0-14 ani, elevi in clasele 0- 8 la scolile partenere nr 3 si 4 Buftea
Scopul proiectului
Scopul proiectului este sa oferim educatie extra-scolara de calitate, online si offline, copiilor din Buftea care isi doresc sa invete dar nu dispun de toate resursele necesare pentru a-si continua educatia
Proiectul pe scurt
In contextul pandemiei Covid 19 ne propunem sa transformam BufKids, centru de zi cu focus pe servicii socio-educationale, intr-un centru de educatie on&offline, care sa ofere copiilor vulnerabili din Buftea sansa la educatie de calitate.
Credem ca putem sprijini educatia scolara si putem combate abandonul scolar si analfabetismul functional, oferind copiilor alternative educationale moderne si atragatoare, care sa dezvolte abilitati, sa creasca motivatia si interesul pentru invatare.
50 de copii vor beneficia la Centru de zi BufKids de:
- after-school (sprijin scolar, ajutor la teme)
- ateliere educationale on/offline,
- ocazii de socializare si recreere
- acces clasa digitala
- acces la biblioteca, materiale si jocuri educationale
- consiliere psihologica oferita de psihologul centrului
- asistenta medicala de baza
- produse de igiena
- o masa pe zi sau alimente pentru acasa
- rechizitele si cartile necesare la scoala
Clasa digitala
Copiii care acasa nu au acces la tehnologie vor gasi la BufKids o clasa dotata cu tablete conectate la internet, imprimanta, videoproiector. Folosind resursele clasei, copiii vor accesa cursuri si ateliere educationale sustinute de profesori specializati sau de voluntari (ex: educatie financiara, antreprenoriat, limbi straine – ore sustinute de voluntari corporate).
Astfel, prin intermediul tehnologiei si cu ajutorul comunitatii, lumea se va deschide pentru cei mai vulnerabili copii din Buftea. Copiii vor avea acces la mentori, voluntari si profesori care altfel nu ar ajunge la BufKids la fel de usor sau de des.
Clasa digitala va fi de folos si in cazul in care scolile se vor reinchide temporar / partial in lunile urmatoare. Copiii vor putea folosi tabletele la centru, pe rand si distantati, pentru a putea participa la scoala online.
Implicare profesori, parinti, comunitate
Ne dorim ca BufKids sa devina o oaza de bine pentru copiii din comunitate, dar suntem constienti ca o oaza nu este suficienta: copiii au nevoie nu doar la centru, ci si la scoala si acasa, de sustinere, intelegere si de un mediu prietenos, propice invatarii si dezvoltarii emotionale.
De aceea,
- 10 profesori de la BufKids si de la scolile partenere vor participa la ateliere de educatie digitala si predare online si la workshopuri de psihoeducatie, pentru a imbunatati modul de relationare cu copiii si a preveni situatii de abuz, discriminare sau pur si simplu etichetare a copiilor.
- 20 de parinti vor beneficia de educatie parentala si sprijin psihologic la nevoie, pentru a-si imbunatati relatia cu copiii, pentru a preveni situatii de neglijare, abandon sau abuz asupra copiilor.
Reteaua de sprijin din jurul copiilor va include si comunitatea mai larga: vom aduce alaturi de noi voluntari corporate si locali, vom incheia parteneriate cu autoritatile locale si sectorul de business.
Ne dorim ca astfel sa contribuim la construirea unei comunitati mai incluzive, care sa nu ii marginalizeze pe cei mai vulnerabili membri ai sai.