Centrul de zi BufKids

BufKids este primul și singurul centru de zi din Buciumeni, o comunitate extrem de vulnerabilă aflată în inima orașului Buftea. Gândit inițial ca o replică a Centrului de zi Hercules din Costești, activ din 2007, BufKids a fost construit de la zero pe terenul pus la dispoziția Asociației Hercules de către Primăria Orașului Buftea. Partenerii noștri de la Habitat for Humanity România au fost cei care au construit clădirea în perioada 2018 – 2019, cu sprijinul a mii de voluntari corporatiști și cu finanțare de la companii private. Tot Habitat for Humanity va construi pe viitor, în curtea centrului, o cantină pentru copiii care vin zi de zi la BufKids.

Inaugurarea oficială a Centrului BufKids urma să aibă loc pe 19 martie 2020, însă pandemia Covid 19 ne-a forțat să ne începem activitatea în surdină, fără pamglici tăiate, invitați și comunicate de presă. Acest lucru nu ne-a împiedicat să intervenim în comunitate și să fim alături de copii – prin telefon și internet, cu ajutorul micii noastre echipe și mulțumită finanțării United Way România și Raiffeisen Bank România.

Mai jos este descrierea proiectului așa cum a fost gândit inițial, cu mențiunea că toate activitățile educaționale se desfășoară acum la distanță, momentan prin whatsapp – până vom reuși să dotăm cu calculatoare sau tablete copiii beneficiari. Copiii beneficiază de asemenea de asistență psihologică din partea psihologului centrului. Fondurile pe care le-am fi folosit pentru a hrăni zilnic copiii la Centru le-am transformat în pachete cu alimente de bază pentru acasă.

Ce facem la BufKids

Zilnic, la BufKids învață în regim de after-school / pre-school 50 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Cei mici sunt școlari la școala nr 4, aflată chiar vizavi de centru și la școala nr 3 din cartierul învecinat, Flămânzeni.

Copiii care vin la centrul de zi din Buftea au în comun cel puțin două lucruri: situația socio-economică dificilă a familiei de proveniență, pe de o parte și dorința de a învăța, pe de alta, pentru a putea depăși pe viitor sărăcia moștenită din generație în generație. 

Scopul principal al proiectului BufKids este acela de a ajuta copiii să nu abandoneze școala din cauza sărăciei și de a crește atât capacitatea, cât și motivația pentru învățare a copiilor proveniți din familii dezavantajate.

Așa cum se întâmplă în prea multe comunități din țara noastră – țară europeană fruntașă la capitolul „abandon școlar” – copiii săraci foarte adesea abandonează școala. Părinții nu îi trimit la școală, pentru că nu au ce să îi îmbrace sau să îi încalțe, nu le pot asigura rechizitele și cărțile necesare. Dacă totuși ajung la școală, foamea îi împiedică adesea pe acești copii să se concentreze asupra învățatului și le deterioreaza sănătatea. Acasă copiii nu au condiții și nici sprijin pentru a-și face temele, așa că cel mai adesea la școală sunt nepregătiți.

Atunci când cei mici merg la școală mereu fără teme făcute, prost îmbrăcați, nespălați și neîngrijiți, cel mai adesea sunt luați în derâdere, excluși și discriminați de colegi și adesea chiar de profesori, cu atât mai mult dacă vorbim despre copii romi.

Așa cum am făcut pentru copiii din Costești, noi ne propunem să oferim copiilor nu doar educație de calitate, în completarea educației școlare, ci și o atmosferă frumoasă și prietenoasă, cu profesori atenți la toate nevoile celor mici, inclusiv cele emoționale. Ne propunem să facem viața copiilor un pic mai ușoară și copilăria ceva mai frumoasă. Ne vom asigura că toți copiii de la BufKids vor merge la școală cu capul sus, cu încredere în ei, curați, echipați și îngrijiți.

Obiectivele noastre majore sunt:

  • Prevenirea abandonului școlar și dezvoltarea capacității de învățare în rândul copiilor proveniți din familii cu grave probleme socio-financiare: after school, cluburi de lectură sau informatică,  activități de educație informală
  • Creșterea nivelului educațional și dezvoltarea abilităților sociale ale copiilor – prin activități de educație non-formală, activități extrașcolare, toate desfășurate într-o atmosferă caldă și un mediu prietenos. 
  • Creșterea calității vieții copiilor: ajutor material constând în dotarea copiilor cu cărți, rechizite, îmbrăcăminte, masă caldă zilnică, acces la servicii medicale, asistență psihologică)
  • Dezvoltarea abilităților parentale în rândul părinților
  • Implicarea comunității în educația copiilor cu ajutorul voluntarilor (inclusiv a profesorilor) și prin dezvoltarea de parteneriate

Activitățile noastre se vor modifica și se vor diversifica în funcție de interesele copiilor și de oportunitățile/ parteneriatele ce apar –însă vor include întotodeauna:

  • Activitățile educaționale pentru copii: sprijin la teme în cadrul after-school, cluburi ce vizează combaterea analfabetismului funcțional și dezvoltarea a diverse aptitudini esențiale (scris, citit, limbi străine, calculator), ateliere de creativitate, dezvoltare personală sau educație civică, activități extra-școlare recreative și neapărat timp de joacă, în special pentru copiii mici
  • Asigurarea unei mese zilnice – inițial în regim de catering, apoi una sau două mese la cantina centrului
  • Asigurarea rechizitelor, cărților, dar și a produselor de igienă și vestimentare pentru copii
  • Consiliere psihologică pentru copii
  • Consiliere parentală pentru părinți și servicii de asistență socială de bază (sprijin pentru întocmirea actelor de identitate sau a certificatelor de naștere
  • Training și consiliere pentru profesorii și voluntarii incluși în proiect și – în funcție de resurse – pentru profesorii din școli – pentru a preveni orice formă de abuz și discrimare în educația școlară a copiilor