Centrul de zi Hercules
Am fondat Centrul de zi Hercules in 2007, cand am obtinut de la Fundatia Principesa Margareta a Romaniei finantare pentru a renova cladirea de 2 etaje de care dispuneam.
Am ramas pana astazi singurul centru de zi din sudul judetului care ofera servicii sociale persoanelor defavorizate, in ciuda faptului ca orasul Costesti si satele invecinate – comunitatea in care activam – sunt puternic afectatate de numeroase probleme economice si sociale: o rata a somajului mai ridicata decat rata judeteana, alcoolism, violenta domestica, abandon familial, emigrarea parintilor si neglijarea copiilor, abandonul scolar si delincventa juvenila.
Ne-am propus sa combatem saracia, excluziunea sociala si abandonul scolar la nivelul comunitatii, axandu-ne in principal, dar nu exclusiv, pe sprijinirea copiilor – singurii care au o sansa sa rupa pe viitor cercul vicios al saraciei si al lipsei de educatie.
Astazi, 50 de copii (6-14 ani) vin zilnic la centrul Hercules: mananca la cantina 1 sau 2 mese pe zi, primesc ajutor specializat la after-school, participa la diverse activitati educative (ateliere de creatie, muzica, debate, limbi straine, cursuri IT, tabere, excursii) primesc carti, rechizite, haine, incaltari, produse de igiena – pe scurt, tot ce au nevoie pentru a merge la scola pregatiti, hraniti, curati si ingrijiti.
Parintii primesc ajutor ocazional, consiliere la nevoie si se implica lunar in activitatile centrului. Seniorii vin la Clubul Seniorilor si fac ocazional voluntariat in beneficiul copiilor.
In 8 ani, am reusit sa facem copilaria un pic mai frumoasa pentru mai mult de 400 de copii. Peste 1600 copii din comunitate au participat la evenimentele noastre in comunitate si au primit ajutor punctual.
Mai mult de 80% dintre copiii Hercules si-au imbunatatit rezultate scolare, numai 3 au abandonat scoala in tot acest timp, 95 % au mers la liceu si toti copiii cu probleme comportamentale au inregistrat progrese vizibile. Zeci de copii fosti beneficiari, intrati la liceu, s-au intors la Centrul Hercules pentru a face voluntariat in beneficiul noilor generatii – si acesta ni se pare un semn bun.
Activitati la Centrul Hercules
Activitatile cu copiii de gimnaziu (“Voinicii”) se desfasora dimineata, intre orele 8.30 -12.30, iar cele pentru copiii de clasele I-IV (“Piticii”) au loc dupa-amiaza de la 12.00 – ora cand cei mici termina scoala – la 16.30.
Activitati zilnice
- Cantina – mic dejun si pranz pentru Voinici, pranz pentru Pitici.
- After-school – scrierea temelor cu ajutor/supraveghere din partea personalului, a profesorilor voluntari sau a fostilor beneficiari deveniti voluntari; ajutor la materiile cu probleme
- Activitati educative – club debate (luni), lectura (marti), engleza (miercuri), computer (joi), educatie sanitara/ financiara etc (vineri)
- Recreere si joaca– in salile de clasa, in sala de evenimente sau in curtea centrului, in locul de joaca special amenajat cu leagane, tobogan, casute de joaca etc
Activitati ocazionale
- Ateliere de educatie non-formala: ateliere de creatie, tamplarie, gatit, concursuri de sah, karaoke, ecologizare parc, pictura, inot etc
- Consiliere psihologica copii si parinti – la nevoie
- Consiliere si educatie parentala – lunar
- Activitati de voluntariat – parinti, alti voluntari din Costesti sau Bucuresti, voluntari corporate
- In vacante (program 8.30-16.30 pentru ambele grupe de copii): organizam excursii, tabere de vara, activitati ludice si toate activitatile de educatie non-formala deja mentionate
Criterii de selectie: situatie financiara precara, familie numeroasa si/sau monoparentala, probleme de adaptare/ comportamentale, absente, risc de abandon scolar.
Angelica, asistentul social al Centrului, realizeaza anchetele sociale, tine legatura cu familiile copiilor si realizeaza planuri de interventie si fise cu progresele fiecarui copil. Lavinia, coordonator after-school, este cea care realizeaza planurile educationale ale copiilor si tine legatura cu profesorii copiilor.
Cine sunt beneficiarii nostri
50 de copii (6-14 ani), elevi in clasele 1-8 la doua scoli din Costesti. Copiii vin zilnic la Centrul Hercules iar grupele se formeaza anual.
Copiii nostri provin din familii cu venituri extrem de mici (o mare parte dintre familii cu venituri sub 200 lei), familii monoparentale; copii cu unul sau ambii parinti emigrati la munca in strainatate , crescuți de un singur parinte sau de rude/bunici; copii cu parinti grav bolnavi sau decedati; copii care locuiesc in conditii improprii sau chiar in locuinte improvizate; copii cu parinti alcoolici sau violenti.
20 de seniori dornici de socializare, dornici sa se simta utili si sa transmita mai departe o parte din cunostintele si din experienta acumulate.
Parintii sau bunicii celor 50 de copii – primesc consiliere psihologica si parentala, ocazional cadouri (obiecte de igiena domestica si igiena personala, haine si incaltari – in functie de nevoi si de sponsorizarile atrase de Asociatia Hercules) La randul lor, se implica in activitatile Centrului, ajutand ca voluntari la curatenie, amenajarea gradinii, treburi gospodaresti si activitati de intretinere a centrului. Ajutorul dat Centrului ca voluntari este, de altfel, o conditie stipulata in contractul cu Centrul Hercules si este modul prin care ne dorim sa ii responsabilizam pe parinti si sa ii facem sa se implice in activitatile copiilor.
Circa 150 – 200 de copii din Costesti si satele invecinate participa la evenimentele noastre in comunitate si primesc cadouri multumita sponsorizarilor atrase de Asociatia Hercules.