Cea mai frumoasă tabără. La mare

La mijlocul lunii iunie, copiii de la Centrul de zi Hercules au fost la mare, pentru prima oară în viața lor. Pentru această tabără mult visată, copiii au muncit mult în toamnă: sute de felicitări de Crăciun au trecut prin mânuțele lor pricepute și au fost apoi livrate sponsorilor și prietenilor Centrului Hercules la Viena, Olanda, București, Pitești sau Timișoara.

Toți copiii au fost de acord că această tabără a fost “de neuitat”. Si noi, echipa, recunoaștem că e cea mai frumoasă pe care am organizat-o în 11 ani de Hercules. Așa că i-am întrebat pe copii de ce nu vor uita această vacanță? 

Am organizat câteva dintre răspunsurile lor într-un scurt text în încercarea de a reda un pic din emoția și bucuria unor copii care aproape nu îndrăzneau să viseze că vor ajunge prea curând la mare. 

“Voi ține minte această vacanță pentru că marea este chiar frumoasă! Este mai frumoasă decât mă așteptam. Este spumoasă, are valuri mari pe care poți pluti. Mi-a plăcut nisipul fierbinte sub tălpi și mi-au plăcut scoicile. Am adunat o pungă mică de scoici și am adus-o acasă, să mă uit la ele când mi-e dor și să le arăt părinților. Nimeni din familia mea nu a fost vreodată la mare.” 

“Voi ține minte marea pentru că este chiar mare; mă uitam în larg să văd unde se termină, dar nu vedeam, parcă se unea cu cerul. Am fost impresionată.”

“Voi ține minte această tabără pentru că am mers pentru prima data cu trenul. Aveam o jumătate de vagon numai pentru noi! A fost lung drumul, dar nici nu l-am simțit. Atât de tare ne-am distrat. Am văzut și gara din București, mare și cu multă, multă lume.”

“Voi ține minte delfinii care dansau, cântau și se jucau în apă. M-a impresionat cât sunt de deștepți și cum ascultau dresorul! Mi-ar plăcea să mai văd delfini în viață mea.”

“Voi ține minte plimbările noastre seara pe faleză; parcă totul e diferit – mai bun și mai frumos – față de ce am văzut la noi. Atâta lume veselă și atâtea lucruri bune! Și vata de zahăr uriașă are alt gust și porumbul fiert e mai bun, iar clătitele sunt uriașe…”

“Nu voi uita, cu siguranță, bălăcelile în apă! Aș fi vrut să nu mai ies din apă! Am învățat să înot, m-am scufundat cu ochelari speciali de apă și am văzut raci și meduze.”

Totul a fost minunat, au concluzionat copiii în cor. Și noi știm că așa a fost, căci am fost martori la fericirea copiilor și asta ne-a încărcat de energie bună pentru tot restul anului. 

Pe drumul de întoarcere, copiii ne-au amuzat cântând la chitară un cântec inventat de ei în tren. Până acasă am cântat refrenul care spune cam așa:

“Mare, mare, ce minune,
Nu credeam sa ajung la tine
Cu colacul după mine.
E
ști frumoasă mare albastră
Limpede și răcoroasă.
Ai scoici multe, nisip fin,
La tine sper să mai vin

Mulțumim tututor Oamenilor care au cumpărat felicitări și ne-au ajutat să transformăm în realitate un vechi vis al copiilor! Mulțumim H. Stepic CEE Charity – partenerii noștri din Viena – că de ani de zile nu doar ne susțineți activitatea, ci și apreciați munca și creativitatea copiilor.

 

 Echipa Hercules

 Petruța, Lavinia și Marian (educatori), Angelica (asistent social)