Fii voluntar Hercules!
Ne poti ajuta implicandu-te ca voluntar* in activitatile Centrului Hercules si/sau devenind fundraiser** pentru Asociatia Hercules. Daca ai un blog sau esti foarte activ pe retelele de socializare, poti scrie despre Hercules, promovandu-ne mesajele si apelurile pentru donatii. Este si aceasta o forma de voluntariat, despre care poti afla mai multe in capitolul Hercules online sau contactandu-ne.
Ca voluntar, poti veni la Costesti (134 km distanta de Bucuresti, 25 km de Pitesti) ori de cate ori poti pentru a desfasura impreuna cu copiii o activitate educativa sau (re)creativa, in functie de abilitatile tale: lectii de limbi straine, arte si mestesuguri, calculator, lectura, jocuri etc. Poti ajuta la activitatile pe care le desfasuram deja sau putem concepe impreuna o noua activitate, daca decidem ca aceasta este utila pentru educatia copiilor.
Daca doresti sa ne ajuti de la distanta, poti deveni fundraiser* pentru Hercules. Iata cum:
- Mobilizandu-ti prietenii – in off sau online – sa doneze pentru copiii de la Hercules. Daca ai nevoie de materiale sau prezentari despre Hercules noi ti le putem pune la dispozitie. Daca strangi cadouri impreuna cu prietenii tai, va asteptam in vizita la Hercules pentru a le inmana personal copiilor. Da-ne un mesaj si discutam despre initiativa ta pentru a ne organiza.
- Poti deveni fundraiser pentru Asociatia Hercules participand la evenimente sportive si incurajandu-ti prietenii sa te sustina donand pentru Hercules. Cateva exemple de initiative prin care oameni buni, ca tine ne-au ajutat sa strangem fonduri:
Marturiile catorva dintre voluntarii Hercules
Bianca Matasariu (foto) – Profesor de arta si de limba engleza, voluntar Hercules in 2015
“Dorinta de a face voluntariat exista de mai mult timp. Din diverse motive nu am intreprins mai nimic in acest sens. Anul trecut pentru mine a fost un an al schimbarilor din multe puncte de vedere. I-am cunoscut pe copii si oamenii frumosi de la Asociatia Hercules in decembrie 2014, cu ajutorul Cristinei Serban, voluntara Hercules. Zambetele si caldura cu care am fost primita in randul lor m-a determinat sa ajut si eu cat de putin pot. Motiv pentru care, anul acesta mi-am alocat o zi pe saptamana pentru a petrece timp alaturi de copii. Ajut la teme, facem jocuri si exercitii in limba engleza si diverse alte activitati.
Nu pot descrie in cuvinte sentimentele minunate pe care le am atunci cand ii vad pe cei mici ca zambesc si se bucura sincer de orice micuta reusita (un cuvant pronuntat corect, o tema terminata mai repede, un exercitiu inteles, un joc amuzant). Alaturi de ei am invatat sa apreciez ceea ce am intr-o mult mai mare masura. E uimitor de fiecare data modul in care echipa Hercules se straduiesc sa mai faca un pas inainte si sa ajute la formarea societatii de maine. Sunt fericita ca pot avea si eu o mica contributie in acest proiect de formare de oameni frumosi.”
Andreea Moldovan, angajat Vodafone si voluntar Hercules
„Daca vii la Hercules o data nu ai cum sa nu te intorci! Iti intra in suflet locul, echipa, dar mai ales copiii!”
Anca Dorobantu, angajat Vodafone si voluntar Hercules
“Ce inseamna Centrul Hercules pentru mine? Un loc plin de speranta, unde revin de fiecare data cu drag. Aici inveti cu adevarat ce inseamna „a darui”. Daruiesti timp, experienta si zambete si in schimb, te umpli cu energie!”
Cristina Serban, Voluntar de profesie la Hercules in 2014-2015
„Ca angajat Vodafone, m-am implicat in numeroase evenimente de voluntariat organizate de companie. Dintre toate ONG-urile minunate pe care le-am cunoscut insa, ca voluntar, numai Asociatia Hercules mi s-a lipit cu adevarat de suflet si m-a facut sa ma gandesc serios la voluntariat ca stil de viata, pe termen lung.
E posibil sa ma fi convins echipa mica si inimoasa pe care am cunoscut-o la Centrul Hercules, o mana de oameni hotarati sa schimbe in bine destine de copii si mentalitati de parinti intr-o comunitate mica si saraca. Sau poate ca au fost de fapt copiii cei care m-au facut sa ma mut in Costesti timp de 9 luni pentru a putea veni zilnic la Hercules. Am cunoscut intamplator 50 de copii buni si frumosi, care nu merita toate problemele cu care se confrunta, si am simtit ca vreau sa ii ajut, cu tot ce pot si asa cum pot.
Astazi, imi folosesc toata experienta, abilitatile si cunostintele pentru a promova si ajuta Centrul de zi Hercules si tot eu ma simt cea castigata. Va multumesc copii si multumesc Hercules pentru aceasta experienta minunata de voluntariat!”
Mihai Mihaita Costin, voluntar de profesie in 2012
„Am ales sa devin voluntar la Asociatia Hercules deoarece in urma cu cateva luni bune cand am deschis pentru prima data usa Asociatiei, am gasit un centru primitor, cu o activitate minunata, dedicandu-se zilnic educatiei copiilor din orasul Costesti, carora viata nu le zambeste mereu. Alaturi de cei mai dragalasi beneficiari si de o echipa mica, dar plina de incredere in fortele ei si dedicata in ceea ce face, am simtit inca din prima zi ca aici este locul meu, ca aici voi putea sa daruiesc ceea ce am invatat dar si sa adun ceea ce nu stiu.
Acesta este drumul pe care eu l-am ales si dupa fiecare zi in care m-am implicat in activitatile asociatiei imi dau seama ca am facut cea mai buna alegere.
Fundatia Vodafone Romania mi-a oferit oportunitatea de a pune in practica un proiect drag mie – Fotografii prin ochii copiilor. Acest proiect este un prilej pentru 150 de copii de a descoperi arta fotografica, de a-si dezvolta creativitatea si de a crea povesti distrandu-se in acelasi timp. Atelierul de fotografie este o ocazie de a lega prietenii noi, de a socializa si de a descoperi o lume magica – lumea fotografiei.”
Raluca Licaciu, avocat, voluntar de profesie in 2011, astazi membru in Consiliul Director al Asociatiei Hercules
“Eu profesez de 3 ani ca avocat fiind membru in Baroul Arges. La Costesti, Judecatoria este chiar langa sediul Asociatiei si, dupa ce am aflat ce munca minunata fac oamenii de aici, care ajuta peste 50 de copii din familii cu probleme sa nu abandoneze scoala si care au dat sansa persoanelor in varsta sa se simta utile, am inceput sa vin si eu sa le dau o mana de ajutor. Cu un sfat juridic, cu o cerere catre autoritati, cu un pic de implicare in a le rezolva vreo problema care le depasea posibilitatile. Din una in alta, am devenit de-a casei si eram deja voluntarul lor. Ideea de a ma inscrie in programul „Voluntar de profesie” [al Fundatiei Vodafone] i-a venit mai degraba doamnei Petruta Stanescu: ”tu trebuie sa stai mai mult cu noi!” si am trimis proiectul la Fundatia Vodafone Romania. A fost chiar super ca a fost selectat!
Sa renunt 6 luni la avocatura nu e nimic deosebit. Avocatura pot face pana la adanci batraneti, pana la pensie si dupa aceea, dar sa fii voluntar pentru o astfel de cauza este interesant, este diferit. Sa te simti util, sa ai multumirea ca ai facut ceva pentru semenii tai, ca ai schimbat prin munca ta, prin gestul tau destinul unui copil sau ai ajutat un om sa isi obtina drepturile, e mult mai important! Asta iti aduce mult mai multa implinire sufleteasca.”
Cosmin Tronaru, angajat Raiffeisen Bank, originar din Costesti, a strans fonduri alergand pentru Hercules la diferite maratoane si evenimente sportive
„La Semimaratonul International Bucuresti am alergat pentru ca zeci de copii saraci din orasul meu natal sa aiba acces la educatie, o copilarie mai frumoasa si sansa la o viata mai buna decat cea a parintilor lor.
Admir Centrul de zi Hercules si mica sa echipa pentru perseverenta cu care de peste 8 ani mobilizeaza oameni si resurse in beneficiul copiilor. Pentru generozitatea si hotararea cu care lupta zilnic cu saracia si cu lipsa de oportunitati a copiilor dintr-o comunitate saraca si izolata din punct de vedere economic si social.”
Emilian Croitoru, Director Executiv Adjunct Directia Retea Corporate si Sector Public din cadrul BCR si sustinator convins si activ al cauzelor sociale.
Emilian a desfasurat doua campanii de fundraising pentru Hercules, in 2011 – campania „Pas dupa pas pentru Hercules”, cand a escaladat varful Aconcagua (6962 m) din Argentina – si in 2012 (campania „Pas dupa pas pe zapada”).
„M-am hotarat sa sprijin 50 de copii ca sa-si poata continua studiile, sa se dezvolte, sa afle raspunsurile la intrebarile care ii framanta, sa urce si ei muntii vietii! Parintii lor ii iubesc mult, dar nu le pot sustine singuri educatia!
Stephen Roberts, canadian din Insula Prince Edward, voluntar in 2008
Stephen avea 21 de ani cand a venit in Romania in 2008, special pentru a face voluntariat si a cunoaste tara noastra. A ales Asociatia Hercules la recomandarea Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei. A auzit despre Romania prima oara in decembrie 1989 si si-a dorit sa cunoasca „aceasta tara zdruncinata”.
Timp de cateva luni a fost gazduit la Centrul Hercules si a ajutat la toate activitatile Centrului: i-a ajutat pe copii la teme si le-a vorbit exclusiv in engleza, a pictat, a cosit iarba, a pregatit masa pentru cei mici, a scris raportul anual al Asociatiei in limba engleza si ne-a ajutat cu diferite traduceri.
La cativa ani dupa experienta de voluntariat, Stephen ne scria ca ii este dor de Centrul Hercules, ii este dor sa auda limba romana, sa bea rachiu de cirese si sa manance “pui, castraveti, rosii si branza”. “M-am indragostit de Romania”.
*voluntar = o persoana cu suflet mare care sprijina de buna-voie si fara nici un interes financiar o cauza la care tine
*fundraiser voluntar = o persoana generoasa, activa si motivata sa faca bine, care isi mobilizeaza propria retea de cunostinte pentru a strange fonduri sau lucruri pentru o cauza la care tine.