HERCULARIUM – BIBLIOTECA VIITORULUI

Asociația Hercules lansează HERCULARIUM, super proiectul dedicat copiiilor din Costești și satele vecine. Implică-te și tu! Donează online sau prin transfer bancar și ajută-ne:
– Să înființăm o bibliotecă modernă (sală multimedia, sală de calculatoare, spații confortabile de lectură, ludotecă) în incinta Centrului de zi Hercules
– Să organizăm regulat Caravana Cărții pentru copiii din satele învecinate care nu pot ajunge ușor în Costești
– Să încurajăm dragostea de carte și de cunoaștere a copiilor, pregătindu-i mai bine pentru viitor
– Să schimbăm mentalitățile părinților legate de educație și de creșterea copiilor
Reprezinți o companie responsabilă și generoasă interesată de proiecte educaționale de impact? Află aici despre cum ne poți sprijini fără costuri suplimentare (20% din profit) și contactează-ne pentru a primi o prezentare detaliată a proiectului.

Centrul de zi Hercules este cel mai de succes și longeviv proiect social din sudul județului Argeș, singurul centru de zi dintr-o comunitate săracă, lipsită de oportunități economice, viață culturală sau perspective de viitor. Pentru 50 de copii din familii defavorizate care își fac temele, se joacă și mănâncă zilnic la Hercules, proiectul nostru este o ancoră de salvare și o oază de normalitate. Centrul de zi Hercules a fost lansat în 2007 de Asociația Hercules cu sprijinul Fundației Principesa Margareta a României. De-a lungul timpului, Centrul s-a finanțat exclusiv din surse private: fonduri donate de companii responsabile, fundații și donatori generoși. Astăzi, Centrul de zi Hercules funcționează cu sprijinul Fundației Vodafone România (partener din 2011) și al H.Stepic CEE Charity, Viena (partener din 2015).

Datorită implicării şi sprijinului real oferit în comunitate, Asociația Hercules a devenit un important punct de referinţă şi o adevărată inimă a oraşului şi comunităţii Costești.

 

Ce ne dorim

În clădirea de patrimoniu, frumoasă și primitoare, ce găzduiește Centrul de zi Hercules, Asociația Hercules își propune să înființeze Hercularium, un adevărat centru de învățare modern și atrăgător pentru copiii și tinerii din orașul Costești și satele vecine. Ne dorim să construim un spațiu al cunoașterii de care să se bucure întreaga comunitate, nu numai beneficiarii Centrului de Zi Hercules. Hercularium va fi format din bibliotecă, sală de lectură, sală de calculatoare și multimedia, ludotecă pentru copiii mici, spațiu de joacă, spațiu pentru evenimente culturale și training-uri pentru părinți.

Copiii din Costești și din satele din împrejurimi vor fi încurajați să se adune în jurul cărților și să se familiarizeze cu noile tehnologii. Scopul nostru este să îi ajutăm să resimtă cât mai puțin dezavantajul cultural și educațional pe care îl au față de copiii crescuți în orașe mari, în medii mai înstărite. Expunerea limitată la experiențe educaționale și lipsa de stimuli pentru dezvoltarea inteligenței sau a creativității, împreună cu calitatea în general mai slabă a educației în mediul rural, se traduc mai târziu în inegalitate de șanse pentru copiii proveniți din acest mediu. De asemenea, părinții lor vor avea acces la cele mai noi cărți și vor participa la evenimente și traininguri pe teme de parenting și educație.

 

De ce această inițiativă

Pentru a încuraja dragostea de carte a copiilor și a le deschide apetitul pentru cunoaștere
Copiii ajung să citească cu drag și să fie interesați de cărți atunci când sunt crescuți în dragoste de carte, când interesul lor pentru lectură este stimulat de la vârste cât mai fragede. Din păcate, în familiile cu un nivel scăzut de educație, până la includerea copiilor în sistemul public de învățământ părinții nu se ocupă aproape deloc de stimularea inteligenței, îndemânării și creativității copiilor mici. Puține familii din comunitatea noastră pot transmite copiilor lor această dragoste prin puterea exemplului personal. Pentru a compensa acest lucru, ne propunem să creăm un spațiu cultural viu și prietenos dedicat în principal cărții. Un loc în care copiii de orice vârstă sunt bineveniți și ajutați să se împrietenească nu doar cu lectura și cu cărțile, ci și cu cele mai noi tehnologii.

Pentru a le oferi copiilor și tinerilor o alternativă de petrecere a timpului liber
În Costești, un oraș total lipsit de oportunități economice și amorțit din punct de vedere cultural, copiii și tinerii nu au alternative de petrecere a timpului liber în afara câtorva terenuri de sport. Nu există cinematografe sau săli de teatru, after-school-uri sau locuri de joacă pentru cei aproximativ 1.800 de școlari. Biblioteca orășenească, situată în incinta Căminului Cultural, este la fel de atrăgătoare ca numele clădirii gazdă: o sală veche și insalubră cu 4 calculatoare și câteva cărți vechi. Singura bibliotecă școlară nu are bibliotecar și este extrem de slab dotată. Lipsiți de supravegherea părinților și de alternative de petrecere a timpului liber, foarte mulți copii școlari își petrec timpul pe stradă sau în numeroasele săli de jocuri din oraș.

 

Ce va cuprinde Hercularium

 Sală de împrumut și lectură. Vom pune la dispoziția copiilor o colecție bogată de cărți și publicații în limbile română, engleză, franceză, germană. Enciclopediile și dicționarele, ghidurile de călătorie, albumele de artă, hărțile, cursurile de învățare a limbilor străine vor fi disponibile pentru a fi consultate la fața locului.
– Sală de calculatoarecu acces la internet. Aproximativ 5 laptopuri sau desktopuri performante, conectate la internet, vor sta la dispoziția vizitatorilor în scopuri educative și de documentare.
– Sală multimedia dotată cu DVD playere, CD playere, videoproiector, tablete, Kindle. Vom învăța copiii să folosească singuri fiecare dintre aceste device-uri. DVD-urile, CD-urile, audio-book-urile vor putea fi folosite numai în cadrul bibliotecii și vor avea scop exclusiv educativ. Pentru că le considerăm educative, vom avea și o colecție de filme atent selecționate.
– Ludotecădotată cu cărți bogat ilustrate și cu multe jocuri și jucării stimulative pentru copiii mici și foarte mici (0 – 6 ani). În special pentru copiii pe care părinții nu îi duc la creșă sau grădiniță, acest spațiu ar putea fi foarte util în termeni de stimuli oferiți.
– Sală de evenimente. Va găzdui evenimente, expoziții, ateliere, piese de teatru, traininguri și cursuri de parenting pentru părinții din comunitate. Va fi un spațiu al creativității și al învățării, atât pentru copii, cât și pentru părinți.
– Caravana Cărților. O dată pe săptămână, microbuzul de care dispune Centrul Hercules (o donație a Mercedes România) va duce cărțile solicitate de copii în cartierele limitrofe ale orașului Costești și în satele învecinate, atunci când acești copii nu pot ajunge la Centrul Hercules (există distanțe de minim 10 km între centrul orașului și cartierele limitrofe).

 

Cum ne puteți ajuta

– Donați online sau donați prin transfer bancar. Avem nevoie de fonduri pentru achiziționarea resurselor bibliotecii (cărți, în orice format, calculatoare, DVD și CD playere, aplicații), pentru reamenajarea spațiului (mobilier etc), pentru întreținerea centrului, organizarea evenimentelor, organizarea Caravanei săptămânale.
– Donați cărți, audio-bookuri, DVD-uri, CD-uri educative și orice alte resurse utilepentru sala de calculatoare și multimedia. În cazul în care vom primi mai multe exemplare ale aceleiași cărți, vom dota și biblioteca Școlii Generale din Costești. Ne puteți contacta aici.
– Deveniți voluntari. Odată ce demarăm amenajarea bibliotecii, vom avea nevoie de oameni inimoși și de mult ajutor pentru a înfrumuseța spațiul, pentru a înregistra cărțile primite sau cumpărate, pentru a crea un catalog digital al bibliotecii, pentru a organiza evenimente pentru copii și părinți.
Vă mulțumim, dragi donatori și prieteni!

 

Care e planul?

Proiectul va crește și se va dezvolta în funcție de resursele pe care reușim să le mobilizăm de la donatori generoși, parteneri (ex. edituri), companii sponsor și angajații lor. Vom începe cu reamenajarea spațiului pe care îl avem la dispoziție (ex. achiziționare mobilier confortabil pentru micii cititori) și achiziționarea cărților. Vom continua cu dotarea sălii de calculatoare și a sălii multimedia. În paralel, vom începe să gândim un program de traininguri pentru părinți și evenimente și ateliere pentru copii.

 

Cum puteți urmări desfășurarea proiectului

Aici, pe site-ul Asociației Hercules, și pe Facebook.com/asociatiahercules vom posta informații actualizate despre starea donațiilor și a planului nostru de a deschide un centru recreațional și educațional pentru toți copiii din Costești și din împrejurimi.

Aflați de aici mai multe despre Asociația Hercules și activitatea sa în comunitatea Costești. Despre programul nostru central, Centrul de zi Hercules, puteți citi aici și aici.

Mai multe informații despre modul cum se pot implica în proiect companiile responsabile – aici.

KEY VISUAL-portrait

 Doneaza o suma la alegerea ta