O zi la Centrul Hercules

Centrul Hercules se trezeste la 8.00 dimineata, o data cu sosirea „Voinicilor” – copiii de gimnaziu, care merg la scoala dupa-amiaza. In ciuda drumului, adesea lung, de pana la 10- 12 km, copiii ajung la Centru somnorosi si cel mai adesea nemancati.

Ii intampina Geta, care se asigura ca toti voinicii sunt spalati, cu haine curate si uscate: in caz contrar, hainele merg la spalat, copiii intra la dus, urmand ca la scoala sa imbrace haine curate imprumutate de la Centru.

Daca Geta nu ii trezeste de-a binelea, cu siguranta ii energizeaza micul dejun hranitor pregatit de Monica, bucatareasa Centrului.

De la ora 9.00, timp de doua ore, copiii isi fac temele la after-school si primesc ajutor la materiile la care au dificultati la scoala. Totul se intampla sub supravegherea si cu ajutorul Laviniei, profesoara blanda si buna, care – de la infiintarea Centrului pana astazi – a ajutat multe generatii de copii sa indrageasca scoala si sa ia note mai bune.

In functie de nevoile copiilor, in ajutorul Laviniei vin profesori voluntari de la scolile din zona, dar si voluntari fosti beneficiari ai Centrului sau elevi de liceu din comunitate. Se intampla adesea sa avem inclusiv voluntari din Bucuresti, pe care nu ii deranjeaza sa calatoreasca saptamanal 120 km dus-intors pentru copiii de la Hercules. Bianca, de exemplu, vine in fiecare miercuri sa faca engleza cu copiii, iar Cristina Serban este „voluntar de profesie” in 2015.  Afla mai multe aici despre voluntarii nostri si despre felul cum poti deveni tu insuti voluntar!

O data temele terminate, copiilor le ramane timp pentru activitati educative si de recreere, pe care le coordoneaza Marian –  educatorul nostru cu mult lipici la copii, o sursa inepuizabila de distractie si de idei de jocuri. Tot Marian este cel care ii invata pe copii sa foloseasca calculatorul, dar si sa cante la chitara sau la pian.

Lunea avem debate, asa ca incepem saptamana invatand sa vorbim in public, sa construim un discurs, sa gasim argumente logice pentru a ne sustine punctele de vedere. Dupa ce trec de aceasta activitate, nimic nu li se va mai parea dificil copiilor toata saptamana! 😉

Martea ne intalnim din nou in sala mare a Centrului, de data aceasta la clubul de lectura si literatura. Citim si comentam impreuna cartea citita acasa in saptamana precendenta, descoperim impreuna ce autori ne plac si de ce unele carti rezoneaza mai mult sau mai putin cu noi.

Miercurea facem engleza – cu profesori de la scoala sau cu voluntari veniti din Bucuresti (multumim Bianca si Cristina!)

Joia deslusim misterele computerului, invatam sa redactam un document Word, sa navigam pe net, sa folosim mailul dar si principalele retele de socializare. Pentru ca ne dorim ca – pe cat se poate – cei mici sa tina pasul cu alti copii si in ceea ce priveste tehnologia, am obtinut pentru fiecare dintre copiii de la Hercules cate un computer pentru acasa.

Vineri activitatile variaza – de la educatie pentru sanatate sau nutritie, la educatie financiara, muzica si altele. Foarte adesea insa, daca vremea este frumoasa, copiii sunt fericiti sa se joace in curte si sa se bucure de locul de joaca din curtea Centrului.

Ora 12 este ora pranzului pentru voinici si ora cand incep sa soseasca, galagiosi si plini de energie, copiii de la „grupa mica”. Obositi dupa scoala, „piticii” se relaxeaza un pic, la joaca, inainte ca Monica sa ii cheme la masa. Apoi programul continua si pentru ei, identic cu cel al colegilor mai mari: isi fac temele la after-school cu Lavinia si profesori voluntari, dupa care le ramane cel putin o ora pentru activitatile educative la care au participat si Voinicii.

In preajma sarbatorilor, toti copiii, voluntarii, echipa si seniorii de la Hercules lucreaza cot la cot pentru a confectiona felicitari si diverse mici obiecte (de ex martisoare) cu care participam la targuri de sarbatori sau le oferim companiilor sponsor. Banii stransi se intorc desigur la copii, sub forma de mancare la cantina, rechizite sau o excursie in plus fata de cele planificate.

Este de asemenea, modul nostru de a aduce impreuna toti copiii, voluntarii, uneori parinti si seniori din comunitate pentru a-i responsabiliza si de a-i face sa se implice intr-o activitate desfasurata spre binele intregii familii Hercules.

La ora 15.30 Piticii pleaca spre casa – singuri, cu parintii sau cu masina Hercules, atunci cand vremea este urata si nimeni nu ii poate lua pe cei mici de la Centru. Echipa Hercules – Petruta, Angelica, Lavinia si Marian – are acum timp pentru treburile administrative si organizatorice.