Sponsorizari – 20% din profit/ venit

Nimeni nu trăiește cu adevărat bine într-o comunitate care neglijează educația.

Folosește impozitul tău pentru educația copiilor vulnerabili. Peste un deceniu, sau chiar mai puțin, acești copii vor lua decizii care vor afecta și vor face mai bună (sau nu) lumea ta, a noastră, a copiilor tăi.

Investește într-o comunitate educată

 

Orice companie românească sau multinațională din România care a plătit impozit pe profit sau pe venit în anul fiscal 2022 are oportunitatea de a sponsoriza un ONG și o cauză în care crede, folosind fonduri care au fost deja virate către ANAF prin plata impozitului –  în limita a 20% din impozitul pe profit sau pe venit.

Dacă și tu ai plătit impozit pe profit sau venit în anul 2022, poți opta pentru a investi acest impozit în dezvoltarea unei comunități mai instruite, sprijinind accesul la educație de calitate pentru copiii vulnerabili.

Completează Declarația 177 și contractul de sponsorizare cu Asociația Hercules, o organizație eficientă, responsabilă, curajoasă ca Hercule. De peste 16 ani lucrăm la firul ierbii, în contact zilnic direct cu copiii vulnerabili și am reușit să aducem sute de copii pe calea educației, oferindu-le o șansă reală la o viață mai bună.

În prezent, peste 600 de copii vulnerabili beneficiază de proiectele noastre educaționale: două centre de zi cu after-school gratuit, patru săli de lectură în școli, cluburi de educație non-formală în trei școli partenere.

La cele două centre de zi ale Asociației Hercules – Centrul BufKids din Buftea și Centrul Hercules din Costești (Ag) – ajutăm zilnic 100 de copii în risc de abandon școlar să meargă la școală cu temele făcute, hrăniți și bine echipați, să aibă acces la activități educaționale diverse și utile, să devină curioși, încrezători, buni și responsabili.

Declarația 177 – Devii sponsor și susții un ONG de încredere – fără efort și fără cheltuială

Ce avantaje are firma/ compania sponsor

  • Compania nu va avea niciun fel de cheltuială sau de cost real, deoarece prin completarea Declarației 177 redirecționați din impozitul deja plătit.
  • De asemenea, suma sponsorizată este plătită organizației neguvernamentale direct de către ANAF, nu de către companie.
  • Suma disponibilă pentru sponsorizare este calculată exact prin declarația pe venit/ profit, nu este doar estimată.
  • Indicatorul EBITDA nu este impactat, deoarece Declarația 177 se depune după încheierea exercițiului fiscal.
  • Sponsorizarea de acest tip are ca beneficiu reducerea bazei impozabile cu echivalentul sponsorizării, în condițiile legii – Legea 32/1994.


Cum se procedează. Trei pași simpli care ne pot duce departe:

  • Semnați un contract de sponsorizare cu Asociația Hercules (veți avea nevoie de numărul de înregistrare al contractului la pasul următor)
  • Completați Declarația 177 (printați și completați fizic sau completați online), prin care solicitați organului fiscal să redirecționeze în numele vostru suma nealocată către Asociația Hercules. Calculați ce sumă aveți disponibilă pentru sponsorizări.
  • Trimiteți contractul pe mail către Asociația Hercules și depuneți Declarația 177 completată la ANAF

Termene de depunere în 2023 (pentru impozitul aferent anului 2022): până la 25 decembrie 2023

Aici descărcați Declarația 177 (redirecționare pe site-ul ANAF)

Aici puteți descărca un model de contract cu Asociația Hercules (word, pdf)

 

Mai multe informații:

Declarația 177 este o facilitate fiscală introdusă de ANAF în 2022, prin Ordinul nr 1679/2022. Completând Declarația 177, plătitorii de impozit pe venit/ profit pot redirecționa sponsorizări către organizații non-profit, fără să aibă un cost real, ci solicitând organului fiscal să redirecționeze către ONG-ul sau ONG-urile alese fonduri deja plătite prin plata impozitului, până la atingerea plafonului maxim pentru sponsorizări.

Așadar,  dacă în anul 2022 nu ați făcut sponsorizări – sau ați făcut, dar nu ați atins plafonul maxim stabilit de lege*, anul acesta, în 2023, puteți cere ANAF să redirecționeze în numele vostru suma nealocată către un ONG de încredere, completând Declarația 177.

*Plafonul pentru sponsorizare: suma minimă dintre 0,75% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit; respectiv 20% din impozitul pe venit în cazul microîntreprinderilor.

Pentru anul 2023 rămâne valabilă facilitatea fiscală acordată prin mecanismul de credit fiscal, care permite companiilor să plătească suma respectivă către o organizație non-profit și nu în contul impozitului pe profit sau venit.

Asociația Hercules este înregistrată la în Registrul entităților pentru care se oferă deduceri fiscale, gestionat de ANAF.

Vezi aici decizia de înregistrare.

Află mai multe despre centrele noastre de zi

Centrul BufKids

Centrul Hercules